Vlinderdas strikken; hoe doe je dat precies?

De vlinderdas is een van de stijlvolste accessoires die een man kan dragen. Hoewel de das vroeger heel vaak gedragen werd in het straatbeeld, wordt de traditionele vlinderdas tegenwoordig vaak alleen nog maar gedragen naar gala’s en andere ceremonies. Vroeger was de vlinderdas een teken van status en macht, daardoor werd deze ook heel vaak gedragen. Eigenlijk was de vlinderdas vroeger, wat de stropdas nu is. Doordat de das tegenwoordig niet meer zo vaak gedragen wordt, beheren weinig mensen nog maar de kunst van het strikken van de vlinderdas en is er een markt ontstaan voor voorgestrikte dassen.

Wat tegenwoordig ook hip is, is de das los en ongestrikt om de nek hangen. Dit wordt voornamelijk gedaan met vlinderdassen die een speels en hip patroon of een felle kleur hebben. Uiteindelijk zul je er niet aan ontkomen om de das een keer te strikken, vandaar dat we toch even willen uitleggen hoe je dat nou precies moet doen.

Als eerste hang  je de vlinderdas om de nek waarbij een kant iets langer blijft dan de andere kant. Met de lange kant ga je proberen de strik te maken. Vervolgens plaats je de lange zijde naar de andere kant over de kortere zijde heen, ter hoogte van het begin van de verdikking. Daarna haal je de langere zijde achterlangs, tussen de das en de nek door omhoog richting de kin. De volgende stap is om de kortere zijde aan het begin van de verdikking dubbel te klappen en de langere zijde over het midden van de “vlinder” te leggen. Vouw nu ook de verdikking van de langere zijde dubbel en haal deze tot het midden van de vlinder door de lus aan de achterkant van de omgeklapte kortere zijde door. Als het goed is heb je nu de kenmerkende vorm van de vlinderdas gecreëerd en kun je de strik strak trekken. Fatsoeneer nog even de punten en de knoop om er zeker van de zijn dat de knoop echt helemaal goed zit.

vlinderdas-strikken